Hit Rádió

headtext helye

Friss hírek

2018.05.08.
Domahidy Anna

Tovább nő a perzsa befolyás Izrael közvetlen szomszédjánál

vigyazo.blog.hu

A Hezbollah nyerte meg a libanoni parlamenti választásokat. A témában Csicsmann László, közel-kelet szakértő adott bővebb tájékoztatást a Hit Rádiónak.

2009-ben volt utoljára parlamenti választás a térségben. Libanonnak egy sajátos, felekezeti, más néven konfesszionális politikai rendszere van. Ez azt jelenti, hogy a parlamenti választást és a parlamenti helyeket a felekezeti arányok alapján határozzák meg. A fele keresztény, a fele muszlim kell, hogy legyen. Ezzel kapcsolatosan vesztek össze a felek egymással.

Továbbá a Szíriai válság begyűrözött az országba, olyannyira, hogy minden negyedik libanoni lakos háborús menekült. Az említett politikai és Szíriában kibontakozó válságnak köszönhetően nem került sor eddig választásokra. A közel-keleten ez egy gyakori példa, hogy – bár nem túlzottan demokratikus –, de meghosszabbítják a kormányzási ciklust – vázolta fel a szakértő.

Hivatalos eredményeket még nem lehetett látni, de Haszan Naszrallah sejk már bejelentette, hogy történelmi győzelemre került sor. A részvételi arány 49 százalékos volt, az eredmény nem meglepő. Két nagy politikai blokk van Libanonban, a Hezbollah vezette szövetség és a Jövő csoport. Ezeken belül találunk kisebb síita és keresztény csoportokat, de igazából a két nagy oldal méretette meg magát.

A Hezbollah győzelmével, Irán érdekei jobban fognak majd érvényesülni. A szakértő szerint egy olyan nagykoalíciós egységkormány fog megalakulni, amely – mivel ideológiailag eltérő csoportokat is magába tömörít – bénult lesz. Az országban tradicionálisan a miniszter szunnita, az elnök maronita keresztény és síita a parlament elnöke.

A győztes Hezbollah klasszikusan egy terrorszervezet. Dél-Libanonban a síiták lakta területen nemcsak politikailag, hanem katonailag is fönntartja a rendet. De elviekben „libanonizálódott”, függetlenítette magát Irántól (bár a perzsa állam befolyása továbbra is jelentős) és ezzel együtt elkezdett politikai és szociális kérdésekkel foglalkozni. A 2006-os izraeli-libanoni háborúban is bebizonyosodott, hogy a Hezbollah több mint egy katonai szervezet, hiszen Izraelnek nem sikerült fölszámolni az infrastruktúráját.

A két ország között Csicsmann László szerint jelenleg a szíriai konfliktus jelenti a nyílt szembenállást. Izrael számára biztonságpolitikai kockázatot jelent Iránnak a Hezbollah felfegyverzésén keresztül megvalósuló szervezkedése Libanonban. Ezért is mérnek légicsapásokat a fegyverszállítmányokra.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Üzenetének elküldésével Ön egyúttal elfogadja a Hit Gyülekezete adatkezelési nyilatkozatát.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu | Médiaajánlat

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.