Hit Rádió

headtext helye

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Friss hírek

2017.05.02.
Vörös Sára

A szlovákiai ébredés helyzete

Az ébredés helyzetéről valamint a szlovák-cseh - magyar egyházi kapcsolatokról beszélt a Hit Rádióban Martin Melisko pásztor.

A Szent Pál Akadémián (korábbi nevén: Közép-Kelet Európai Lelkészképző Intézet) jelenleg szlovák nyelven is folyik az oktatás. A kapcsolat 1995 óta épül, amikor a Hit Gyülekezete budapesti konferenciáira több delegáció érkezett Szlovákiából, keresve a kapcsolódási pontokat a Magyarországon zajló ébredéshez.

Ebben a folyamatban Martin Melisko jelentős szerepet vállalt. Az elmúlt években a tananyag szlovák nyelvre is lefordításra került, ezzel párhuzamosan a szlovák anyanyelvű hallgatók száma is növekedésnek indult - ma már szlovák évfolyam is működik az Intézményben, sőt Csehországból is érkeznek hallgatók. A Hit Gyülekezete magyarországi intézmény alapításai példaként állnak a szlovák gyülekezetek előtt is, akik jelenleg még harcolnak az egyházi státusz megszerzéséért, mivel az ottani egyházi törvény rendkívül szigorú kritériumok elé állítja az egyházi státuszt kérvényező közösségeket.

A demokratikusabb alapelveket képviselő Csehországban sokkal könnyebb, gördülékenyebb módon lehet megszerezni az egyházi státuszt, mint a szomszédos Szlovákiában. Itt akadályokat elsősorban olyan lobbi csoportok gördítenek a folyamat elé, melyeknek képviselői jelen vannak minisztériumban, törvényhozó testületekben, akik az ébredés akadályozói Magyarországon is.

A már másodszorra is visszautasított státuszt igénylő kérvény újra tárgyalását a helyi Legfelsőbb Bíróság engedélyezte, a fellebbezésnek helyt adva. A vádak ott is –Mint Magyarországon is – melyek pszichikai manipulációra, és a törvénytelen adakozásra hivatkoznak, egyféle forrásból való származásra utalnak. A missziós munka Lengyelországra is kezd kiterjedni. A helyi közösségek stabil, jól szervezett vezetést, pásztorlást igényelnek, szívesen csatlakoznak a magyarországi ébredés folyamatába, munkájába.

Szlovákia viszont Magyarország számára példát mutat abban, hogy a kommunista rezsim bűnös múltját erőteljesen elkezdte nyilvánosságra hozni. 2005-ben feloldották az ügynöklistát, és felszínre kerültek a közéleti személyeknek az elnyomó hatalomban betöltött szerepeik is. Sőt, még egy film is, egy thriller is készült a Meciar-kormány korrupt, törvényeket tipró működését bemutatva, melynek címe: Emberrablás.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Üzenetének elküldésével Ön egyúttal elfogadja a Hit Gyülekezete adatkezelési nyilatkozatát.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu | Médiaajánlat

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.