Hit Rádió

headtext helye

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Friss hírek

2017.05.02.
Vörös Sára

A szlovákiai ébredés helyzete

Az ébredés helyzetéről valamint a szlovák-cseh - magyar egyházi kapcsolatokról beszélt a Hit Rádióban Martin Melisko pásztor.

A Szent Pál Akadémián (korábbi nevén: Közép-Kelet Európai Lelkészképző Intézet) jelenleg szlovák nyelven is folyik az oktatás. A kapcsolat 1995 óta épül, amikor a Hit Gyülekezete budapesti konferenciáira több delegáció érkezett Szlovákiából, keresve a kapcsolódási pontokat a Magyarországon zajló ébredéshez.

Ebben a folyamatban Martin Melisko jelentős szerepet vállalt. Az elmúlt években a tananyag szlovák nyelvre is lefordításra került, ezzel párhuzamosan a szlovák anyanyelvű hallgatók száma is növekedésnek indult - ma már szlovák évfolyam is működik az Intézményben, sőt Csehországból is érkeznek hallgatók. A Hit Gyülekezete magyarországi intézmény alapításai példaként állnak a szlovák gyülekezetek előtt is, akik jelenleg még harcolnak az egyházi státusz megszerzéséért, mivel az ottani egyházi törvény rendkívül szigorú kritériumok elé állítja az egyházi státuszt kérvényező közösségeket.

A demokratikusabb alapelveket képviselő Csehországban sokkal könnyebb, gördülékenyebb módon lehet megszerezni az egyházi státuszt, mint a szomszédos Szlovákiában. Itt akadályokat elsősorban olyan lobbi csoportok gördítenek a folyamat elé, melyeknek képviselői jelen vannak minisztériumban, törvényhozó testületekben, akik az ébredés akadályozói Magyarországon is.

A már másodszorra is visszautasított státuszt igénylő kérvény újra tárgyalását a helyi Legfelsőbb Bíróság engedélyezte, a fellebbezésnek helyt adva. A vádak ott is –Mint Magyarországon is – melyek pszichikai manipulációra, és a törvénytelen adakozásra hivatkoznak, egyféle forrásból való származásra utalnak. A missziós munka Lengyelországra is kezd kiterjedni. A helyi közösségek stabil, jól szervezett vezetést, pásztorlást igényelnek, szívesen csatlakoznak a magyarországi ébredés folyamatába, munkájába.

Szlovákia viszont Magyarország számára példát mutat abban, hogy a kommunista rezsim bűnös múltját erőteljesen elkezdte nyilvánosságra hozni. 2005-ben feloldották az ügynöklistát, és felszínre kerültek a közéleti személyeknek az elnyomó hatalomban betöltött szerepeik is. Sőt, még egy film is, egy thriller is készült a Meciar-kormány korrupt, törvényeket tipró működését bemutatva, melynek címe: Emberrablás.

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu | Médiaajánlat

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.