Hit Rádió

headtext helye

Friss hírek

2017.12.06.

Németh Sándor Trump döntéséről a Hit Rádióban

Youtube

A Hit Rádió legfrissebb hitéleti hírei a világ minden tájáról.

Németh Sándor Donald Trump döntéséről

Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, valamint aláírta azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében a nagykövetség átköltözik Tel-Avivból Jeruzsálembe. Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze a Hit Rádió szerdai Hit Live című műsorában az eseményeket kommentálva kijelentette, hogy számára Trump beszéde nem új szemszögből közelítette meg Jeruzsálem státuszát, sőt: az amerikai javaslat elsősorban a szaúdi béketervre hajaz. A vezető lelkész hozzátette, hogy Trump nem beszélt arról, hogy a Templomhegyen biztosítani kell a keresztények és a zsidók szabad vallásgyakorlatát, illetve a térségben levő három világvallást egyenlőként nevezte meg, nem emelte ki a zsidó vallást és annak történelmi előjogát nem erősítette meg. 

A kerekasztal beszélgetés során Morvay Péter, a Hetek újságírója kijelentette, hogy nem lehet tudni, pontosan milyen Jeruzsálemet képzel el az elnök, valamint fenntartja ugyanazt a bizonytalanságot a város státuszával kapcsolatban, amiért az elődeit kritizálta. Dr. Grüll Tibor történész a beszélgetés során kiemelte, hogy nincsen valóságalapja annak a palesztin állításnak, miszerint ők a filiszteusok leszármazottai, amely érveléssel a Biblia alapján próbálják az előjogukat igazolni a területhez. Kulifai Máté, a Hetek külpolitikai rovatvezetője szerint az amerikai diplomácia zsákutcába vitte az izraeli vezetést, és így úgymond “az ő térfelükön van a labda a békefolyamatban.”

Németh Sándor kijelentette a beszéd kapcsán: beigazolódott, hogy nem politikusoktól kell várni a megoldást Jeruzsálem ügyében.

Legalizálták a melegházasságot Ausztriában

Legalizálta az osztrák alkotmánybíróság a melegházasságot, a bíróság döntése alapján az azonos nemű személyek 2019 elejétől léphetnek törvényesen házasságra Ausztriában. A testület elé azért került az ügy, mert egy bécsi bíróság elutasította két, élettársi kapcsolatban élő nő kérését arra, hogy összeházasodjanak. A panaszosok ügyvédje történelminek minősítette a döntést, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Ausztria az első európai ország, ahol bíróság döntött a melegházasságról, míg más országok a politikai utat választották. (ATV)

Az év embere díj

A Times neves amerikai lap a tradicionálisan évente választott  “Év embere” címét azon nőknek és férfiaknak adta, akik az elmúlt hónapokban sorra kirobbanó szexuális zaklatási botrányokban kiálltak a nyilvánosság elé, és felvállalták, hogy zaklatás áldozatai voltak. Mint írták, a címet mindazoknak ajánlják, "akik megtörték a csendet." A lap kiemeli a közösségi hálókon elindult “#metoo”, azaz “én is” mozgalmat, amiről úgy vélekedtek, hogy segített a botrány, a társadalomban elért hatékonyságát fellendítenie. (Time Magazine)

Ateista zászló a Tízparancsolat felett

Engedélyezték helyi hatóságok egy ateista szervezetnek az amerikai New Hampshire államban, hogy a jövő hónapban ateista zászló lengjen egy, közel 60 éves Tízparancsolat szobor felett. A bibliai emlékművet idén állították helyre, miután 2016-ban egy ismeretlen vandál felborította. A helyreállítás során a városi tanács döntése értelmében két zászlórudat állítottak az emlékmű fölé, ahol különböző csoportok egy hónapig felhúzhatják a zászlójukat, hogy ezzel neutralizálják a téren a bibliai emlékmű jelenlétét. A helyi ateista csoport már évek óta kampányol a Tízparancsolat emlékmű miatt, azt Alkotmányellenesnek nevezve. A most felhúzandó zászlóval a csoport a szobor elleni tüntetésüket kívánják kifejezni. (Christian News)

Ferenc pápa telefonon egyeztetett Mahmúd Abbásszal

Ferenc pápa telefonon egyeztetett Mahmúd Abbász-szal, a Palesztin Hatóság vezetőjével, Donald Trump Abbásznak tett követően, miszerint Jeruzsálemet kívánja elismerni Izrael fővárosaként, és, hogy az amerikai nagykövetséget oda kívánja áthelyezni. Greg Bruke a Vatikáni Rádióban elmondta, hogy a katolikus egyházfő és Palesztin Hatóság vezetője kedden beszélt egymással, amit a szóvivő elmondása szerint Abbász kezdeményezett. Ferenc pápa szerda reggel húszfős palesztin delegációval találkozott akik a vallásközi párbeszédért felelős vatikáni hivatalban tesznek látogatást. A pápa köszönetét fejezte ki a Palesztin Hatóságnak és személyesen Mahmúd Abbásznak a palesztin területeken élő keresztény közösség iránti figyelemért. (MTI)

Vallásszabadság Amerikában

Helyi idő szerint kedden hallgatta meg az amerikai Legfelsőbb Bíróság azon Colorado-állambeli cukrásznak az ügyét, aki a keresztény hite miatt elutasította esküvői torta elkészítését egy azonos nemű pár számára. A döntésnek a CBN keresztény hírcsatorna szerint jelentős hatása lesz az amerikai vallás- és szólásszabadságra. (CBN, Christian News)

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Üzenetének elküldésével Ön egyúttal elfogadja a Hit Gyülekezete adatkezelési nyilatkozatát.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu | Médiaajánlat

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.