Hit Rádió

headtext helye

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Friss hírek

2017.11.13.
Domahidy Anna

Nem a mecsetkérdés a legfontosabb a török-magyar kapcsolatokban

vtvszeged.hu

November 12.-én tartotta tisztújító kongresszusát a Fidesz, melyen Orbán Viktor újraválasztása mellett a mecsetépítés is terítékre került. Erről kérdeztük Gulyás Gergelyt, a párt frakcióvezetőjét, aki a Hit Rádiónak is megerősítette: nem épül mecset Magyarországon.

A Fidesz az amerikai republikánusok által képviselt, erős konzervatív értéktartalommal bíró politikát akarja követni és nem a nyugat-európai, alapértékeket tagadó vezetést – mondta a politikus, aki szerint, bár közös célunk a nyugati életszínvonal beérése, a bevándorlás, a család és az integráció kérdéseivel kapcsolatos értékvita pillanatnyilag nem a megegyezés irányába mutat, hiszen alapvető egyet nem értés jellemzi a két oldalt.

Az ország biztonsági helyzetével kapcsolatban elhangzott a műsorban, hogy nincs szükség újabb mecsetekre. Gulyás Gergely szerint, elég csak megnézni, hogy a terrorcselekményeknek mi a háttere: a merényletekhez vezető radikális iszlám terjesztése a nyugat-európai muszlim hitszónokoknak köszönhető.

Mint elmondta, a Magyar Iszlám Közösség tagjai részéről nem éri fenyegetés a magyar állampolgárokat, de egy újabb mecsetek építése kockázatot jelenthet. „Kontinensünk keresztény ihletettségű, ezt az értéket meg kell őrizni” – tette hozzá.

Az újra napvilágot látott gigantikus mecset látványterveivel kapcsolatban a politikus kifejtette: nem gondolja, hogy a török és magyar kapcsolatokban ez lenne a legfontosabb kérdés, emellett napi aktualitásokról sem tud a témával kapcsolatban.

A hvg.hu szerint sokkal jobb, ha intézményesített mecsetek vannak, minthogy földalatti hálózatok, melyek nagyobb mértékben alkalmasak a radikális nézetek terjesztésére. A Fidesz frakcióvezetője szerint az összefüggés bonyolultabb és nincsenek arról információk, hogy az országban lennének ilyen rejtett hálózatok. Az itt élő néhány ezer lélekszámú iszlám közösségről elmondható, hogy békések, ezt az állapotot meg kell őrizni.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation