Hit Rádió

headtext helye

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Friss hírek

2018.02.12.
Fenesi Tímea

Migránskrízis: Az olasz választások igazi tétje

alamy stock photo

Dr. Tanács-Mandák Fannival, a Külügyi Intézet munkatársával, Olaszország szakértővel beszélgettünk az aktuális olaszországi helyzetről.

A napokban Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) vezetője bejelentette: ha kormányra kerül, kitoloncolja az országban illegálisan tartózkodó bevándorlókat. Berlusconi 600 ezerre becsülte számukat, a kormánypárt pedig támadja szándékát, szerintük nem reális a helyzetkép.

A bevándorlás okozta biztonságpolitikai, gazdasági és társadalmi kihívásokra adott válaszok és ígéretek központi elemét jelentik a jelenlegi választási kampánynak. A tervezett jobbközép kormányzati programban egy sokkal szigorúbb és hatékonyabb kitoloncolási politika szerepel, mely által kivitelezhető lenne a kitoloncolások felgyorsítása.

Annak ellenére, hogy több párt szigorúbb bevándorlási politikát képvisel, más tekintetben nem értenek egyet. Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője nem tartja elképzelhetőnek a részvételét olyan koalícióban, amelyben a Demokrata Párt vagy az Öt Csillag Mozgalom részt vesz. Épp ezért továbbra is fennáll a kérdés: tud-e valaki a három pólusból annyi szavazatot összegyűjteni, hogy önállóan kormányt tudjon alakítani?

Válaszul a felvetésre, Berlusconi megerősítette, hogy ő sem kíván másokkal összefogni. Új választási dátum kitűzését indítványozta, arra az eshetőségre hivatkozva, ha a választásokon senkinek sem sikerülne megszerezni a minimális többséget. Ennek a megvalósításának nincs elvi akadálya, viszont a Paolo Gentiloni kormánya december óta ügyvivő kormányként működik, a parlament feloszlatását követően. Az országnak pedig alapvetően nem érdeke, hogy tovább húzódjon ez az instabil helyzet, amelyben nem lehet tudni, hogy ki fog kormányt alakítani és annak milyen kormányzati politikája lesz.

Egy személy hazaszállítása becslések szerint 4 ezer euróba kerül, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az országban való eltartásuk is jelentős összegekbe kerül. Kitoloncolás akkor tud létrejönni, hogyha az ország, ahonnan a bevándorló érkezett, visszafogadja. Ez az egyik tényező, amely lassítja a folyamatot, hiszen egyeztetni kell a küldő állammal a visszafogadási feltételekről. Ehhez meg kellene újítani a jelenlegi bilaterális egyezményeket az afrikai országokkal. 

Olaszország jelenleg is tranzitországnak számít, vagyis sokan csak átvándorolnak a területén. Viszont rengeteg az illegális bevándorló, akik egyszerűen eltűnnek a rendszerből. Becsült adatok szerint az országban tartózkodó legális és illegális külföldi állampolgársággal rendelkezők száma meghaladja a 7 millió főt.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

A Hit Gyülekezete istentiszteleteinek teljes hanganyaga (Németh Sándor prédikációi és a színpadon elhangzó dicséretek) szerzői jogvédelem alatt áll, ezért ezeknek az adásoknak a rögzítése, sokszorosítása, másolása, értékesítése, valamint az interneten történő publikálása tilos.
A tanítások a gyülekezet megbízásából hivatalosan archiválásra kerülnek és a szükséges utómunkálatok után kiadványként vásárolhatók meg a Hit Parkban, ill. egyes esetekben nyilvánosan elérhetőek a Hit Gyülekezete központi felületein.
Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.