Hit Rádió

headtext helye

Friss hírek

2017.12.04.
Domahidy Anna

Migránshelyzet: születnek és érkeznek, de nem integrálódnak

promenad.hu

Dr. Speidl Biankával, a Migrációkutató Intézet vezető kutatójával beszélgettünk az amerikai Pew Research Intézet által kiadott jelentésről, miszerint a muszlim lakosság száma Európában elkerülhetetlenül növekedni fog.

2050-re a mostani 4,9 százalékos arány 7,4-14 százalékra emelkedhet. Franciaország esetében már most 10 százalékot helyeztek kilátásba.

A folyamatos növekedéssel kapcsolatban az a kérdés merül fel, hogy mi az a szervező erő, amely veszélyessé teszi ezeket a közösségeket? Az integráció lehetősége mindig fennáll, egyes emberek és kisebb közösségek esetében, de akkora embertömegnél, mint amely a 2015-ös migrációs hullámmal érkezett, mindez már problematikus. Európa esetében ráadásul az is része a problémának, hogy az elmúlt ötven évben érkezett bevándorlók sokasága esetében nem történt meg a kulturális integráció.

A migrációs számarány növekedésről az állandó elosztási politika is gondoskodhat, amely legálissá tenné a folyamatos beáramlást. A születési számok nem térnek el erőteljesen a bennszülött lakosság és a bevándorlók között: a bevándorlók is általában egy-két gyermeket vállalnak, ám a harminc éves korosztályban igen magas a betelepülők száma, ezért a demográfiai adatok szépen fokozatosan meg fognak változni – tette hozzá a szakember.

Elméletileg egy 15 százalékos arány nem kellene, hogy okot adjon a félelemre, de antropológusok és társadalomtudósok is megállapították, hogy 10-12 százalékos küszöbértéknél, a többségi, befogadó társadalomra már komoly hatást lehet gyakorolni. Az említett kulturális integráció teljes hiánya, negatív jövőképet sejtet – mondta el Dr. Speidl Bianka.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Üzenetének elküldésével Ön egyúttal elfogadja a Hit Gyülekezete adatkezelési nyilatkozatát.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu | Médiaajánlat

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.