Hit Rádió

headtext helye

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Friss hírek

2017.05.17.
Fenesi Tímea

Meredeken csökken a brit keresztények száma

Egy friss tanulmány szerint Nagy Britannia lakosságának közel 50%-a vallás nélkülinek tartja magát, miközben a bevándorlók száma egyre csak növekszik Londonban.

Nagy-Britannia szekularizációja ismét téma a szigetországban: egy friss tanulmány kapcsán. Ebből kiderült: minden olyan fiatalra, aki bár nem vallásos családi háttérből jön, mégis templomba jár, 26 olyan jut, akik feladják szüleik hitét. 

Bár általában Európában a nagyvárosok a leginkább szekuláris övezetnek számítanak - brit fővárosban ez épp fordítva igaz. London belvárosi része az ország legvallásosabb területe, ez elsősorban az óriási muszlim és bevándorló közösségek miatt van így.

 Az önmagukat nem hívőnek valló személyek általában fiatalok, fehérek és férfiak – és az egyre több közöttük a munkásosztálybeli. A jelentés képet alkot a brit kereszténység hanyatlásáról – annak ellenére, hogy a közelmúltban a számok stagnálást mutattak. Ma a hitet nem gyakorlók száma a szigetország lakosságának közel felét (48,6%-át) jelentik,  az anglikánok 17,1%, katolikusok 8,7%, más keresztény felekezetekhez tartozóak 17,2%, míg a nem keresztény vallások híve 8,4%-ot adnak ki.

1983 és 2015 között, a magukat kereszténynek valló britek aránya 55%-ról 43%-ra csökkent, miközben a nem keresztény, de magukat vallásosnak tartó lakosok arány – főként muszlim és hindu bevándorlás következtében – megnégyszereződött.

„2009 volt az első év, amikor a nem vallásosok többségben voltak, mint az összes keresztény együttvéve...Két évben, 2009-ben és 2013-ban, a nem vallásosak alkották a brit társadalom többségét.” Bullivant azt nyilatkozta, hogy ez a szám most stabilizálódott, mivel a nem keresztény vallások folyamatosan növekszenek. A professzor elmondta, hogy a nem hagyományos felekezetekhez tartozó keresztények adták London lakosságának a 14%-át, szorosan utánuk következnek a muszlimok 13 %-kal, majd a katolikusok (12 %).

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation