Hit Rádió

headtext helye

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Friss hírek

2017.05.08.
Borbás Katalin

A kereszténység helyzete Indonéziában

christiansinpakistan.com

A világ negyedik legnépesebb országának, Indonéziának vallási összetétele rendkívül színes és egyedi. A keresztények helyzetéről az országban Fréchet Tímea, nemzetközi és emberi jogi szakértő beszélt a Hit Rádióban

Fréchet Tímea arról számolt be: az indonéz lakosság kétharmada muszlim, de nagy számban vannak buddhisták is, körülbelül 10% pedig keresztény. 1965 óta a kereszténység dinamikus fejlődésnek indult: ez idő tájt csupán 2-3%-ra saccolták az evangéliumi keresztények arányát az országon belül. A fordulatot egy hatalmi váltás hozta: a regnáló kommunista vezetést megdöntötték, és egy erőteljes katonai hatalom jött létre. A kommunisták komoly üldözésnek voltak kitéve, a keresztények azonban segítettek nekik, bújtatták őket. Az üldözés ideje alatt rengeteg látványos csoda és jel történt, az Apostolok cselekedeteinek az eseménysorozata elevenedett meg. Azóta az indonéz ébredés a világ egyik legmeghatározóbb mozgalmává vált – fejtette ki a szakértő.

„Az országon belül hatalmas a kontraszt: egyfelől a mai napig egyes vidéken a keresztényeknek komoly elszigeteltséggel kell küzdeniük, nem ritka, hogy pogromokat szerveznek ellenük, bezárják, rombolják gyülekezeteiket, másfelől nagyvárosi környezetben megagyülekeztek intézményeket működtetnek.”

Tény ugyanakkor, hogy a radikális muszlim szervezetek feszült figyelemmel kísérik a keresztények közéleti szerepvállalását, nemrég a dzsakartai keresztény kínai kormányzót sikerült megbuktatniuk egy átfogó lejáratókampány keretében. Basuki Tjahaja Purnamát egy beszéde során elhangzott kijelentések alapján blaszfémiával, a Korán megsértésével vádolták.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation