Hit Rádió

headtext helye

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Friss hírek

2017.01.08.
Harmath Bálint

Jézushoz fordulnak a pigmeusok

Évszázadok óta először jutott el napjainkban az evangélium az ugandai batwa pigmeusok körébe

“Iszákosak voltunk, dohányoztunk és varázslással foglalkoztunk.” - mondta el Jovanis Nyirakayanje batwa pigmeus. “Sátán imádók voltunk valójában.”


Évszázadokig a batwa pigmeusok dzsungellakók voltak barlangokban és fákon éltek az egyenlítői erdőkben vadászó életmódból élve.

“Úgy éltünk mint az állatok az erdőben.” - mondta Nyirakayanje.

Dr. Scott Kellermann orvos tanulmányozta ezt a népet behatóbban. “Nagyon apró termetű emberek, általában mindössze 130 cm magasak. Mérgezett hegyű nyilakkal vadásztak, gyümölcsöt gyűjtöttek a fákról, vagy gyökereket a földből.”
 A batwa élet a Bwindi erdők köré csoportosult délnyugat Ugandában. “Valójában kőkorszak előttiek voltak - nem használtak kő eszközöket, emiatt nagyon kevés történeti nyom maradt utánuk.” - mondta el Kellermann.

1992-ben azonban miután az UNESCO az erdőket nemzeti parkká nyilvánította és a világörökség részévé, a batwákat kitelepítették az eredeti lakóhelyükről. Így átmeneti menekültekké váltak. Munkát sem tudtak nekik adni, így étel, föld és ruházat nélkül maradtak.

Ekkor lépett közbe a Tugume házaspár, Gerald és Barbara. Ők Uganda fővárosából költöztek egy kis falu, Kisiro szélére, hogy segítsék a pigmeusokat életben maradni. Elkezdték számukra hirdetni az evangéliumot - a remény üzenetét. Százak hallották életükben először Jézus Krisztus üzenetét. 

A csodák sem ritkák köreikben: HIV vírus fertőztöttek gyógyultak meg teljesen Jézus Krisztus neve által. Egy ilyen alkalom vezetett az első pigmeus gyülekezet megalapításához. Több mint öt órán át folyamatosan imádkoztak a haló félben levő pigmeus lányért, aki ezután teljes épségben kelt föl ágyáról. Ma már alkalmanként ezer ember is összegyűlik a gyülekezetben az istentiszteleten.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation