Hit Rádió

headtext helye

Friss hírek

2018.07.04.
Aczél Dániel

Ha nem kritizálhatjuk, behódoltunk az iszlámnak

dawn.com

Az elmúlt napokban szerte Európában több muszlim kulturális program került megrendezésre. Ezen rendezvények számának növekedése kapcsán, arról kérdeztük Incze Nikolettát, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatóját, hogy mit üzennek a többségi társadalmaknak ezek az események, illetve, mi a helyes viszonyulás ezekhez?

A szakember szerint teljesen hétköznapi szociológiai folyamat az, hogy ha egy társadalmon belül egy kisebbség százalékos aránya átlép egy határt, akkor az a kisebbség követelésekkel lép fel a többségi társadalom felé. Ennek egyik formája, hogy az adott kisebbség meg szeretne jelenni a közéletben, de az is, hogy az adott kisebbség szeretné megmutatni a többségi társadalomnak a kultúráját, hagyományait.

Incze Nikoletta elmondta, hogy ezt a folyamatot láthatjuk a hétköznapokban számos olyan országban ahol a muszlim közösségek létszáma elérte az összlakosság 5-8 százalékát. Például Angliában, Hollandiában, Svédországban vagy épp Németországban. Ezekben az országokban egyre inkább megjelennek muszlimok a közéletben, akár politikai téren, de akár olyan egyszerű dolgokban, mint tv-s főzőműsorok.

A kutató azonban felhívta a figyelmet arra, hogy amíg szinte minden más kisebbség esetében ez egy teljesen hétköznapi folyamat, addig a muszlimok európai integrációja kapcsán, érdemes figyelembe venni azt, hogy ezeknek a személyeknek a vallása és kultúrája alapjaiban eltér a befogadó országok kultúrájától. Példának okáért, míg Európában alapvetően működik az, hogy egy ország polgárai egyenlőnek tekintik az embereket, addig ez az egyenlőség az Iszlám gondolkodásban nincs meg. A nem muszlimokat nem tekintik egyenlőnek a muszlimokkal, sem a nőket a férfiakkal.

Példaként hozta többek között azt, hogy a Korán megengedi muszlimok számára a nem muszlimokkal szembeni erőszakos fellépést vagy éppen a nem muszlimok félrevezetését, ha azt a szükség úgy hozza, valamint azt, hogy: „A nő alapvetően azért érték, mert szexuális szolgáltatást tud nyújtani a férje számára. A Korán szerint a nőnek kötelessége rendelkezésre állni bármikor, ha a férfi szeretné őt szexuálisan használni.”

A szakember arra is rámutatott, hogy az ilyen jellegű különbségtételek feloldása nem megoldható, hiszen ezek a nézetek a muszlim kultúra alapműveiből erednek. Rámutatott arra, hogy a nem muszlimok és a nők leértékelésének gondolata a Koránban is megtalálható és szerves része Mohamed tanításainak is. Ezek pedig nem fognak megváltozni, bármennyire igyekeznek a nemzetközi médiában azt hangsúlyozni, hogy az Iszlám tanításának semmi köze a muszlimok által elkövetett bűncselekményekhez, terrorcselekményekhez.

Incze Nikoletta elmondta, véleménye szerint veszélyes az, ha különféle közéleti megjelenések során egy kisebbség kultúrája vagy éppen a vallása nem objektíven van bemutatva a többségi társadalom számára. Veszélyes az, ha annak csak a negatív vagy éppen pozitív elemeit emelik ki. Ezeknek a megítélésével kapcsolatban kifejtette: „El kell vonatkoztatni vallástól és etnikumtól és meg kell nézni a politikai ideológiát, ami húzódik egy megnyilvánulás mögött.”

Végezetül elmondta, hogy a többségi társadalom egészséges viszonyának a muszlim kisebbség irányába fontos fokmérője az, hogy van e lehetőség a közéletben kritikát megfogalmazni azzal szemben. Véleménye szerint, ha erre már nincs lehetőség, az a szabadság csökkenését jelenti és az Iszlámnak való behódolást, hiszen az Iszlám bírálatát pont az Iszlám törvénykezés a Saría tiltja.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

A Hit Gyülekezete istentiszteleteinek teljes hanganyaga (Németh Sándor prédikációi és a színpadon elhangzó dicséretek) szerzői jogvédelem alatt áll, ezért ezeknek az adásoknak a rögzítése, sokszorosítása, másolása, értékesítése, valamint az interneten történő publikálása tilos.
A tanítások a gyülekezet megbízásából hivatalosan archiválásra kerülnek és a szükséges utómunkálatok után kiadványként vásárolhatók meg a Hit Parkban, ill. egyes esetekben nyilvánosan elérhetőek a Hit Gyülekezete központi felületein.
Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.