Hit Rádió

headtext helye

Friss hírek

2018.01.04.
Fenesi Tímea

Egymillió aláírás az európai kisebbségek jogaiért

noiportal.hu

A Hit Live adásában Tárnok Balázzsal, a Rákóczi Szövetség jogi szakértőjével beszéltünk a nemzeti kisebbségek jogainak egységes uniós szabályozásáról.

A Rákóczi Szövetség 1989-ben alakult civilszervezet, melynek célja a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatása, annak hosszútávú fennmaradása érdekében kulturális, nyelvi örökségünk ápolása, a kapcsolatok és a magyar identitás megerősítése.

A Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést, mely az Európában őshonos nemzeti kisebbségek védelmére irányul, 2017 tavaszán jegyezte be az Európai Bizottság. Az aláírásgyűjtést a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) hívta életre. A kezdeményezés célja, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon az őshonos nemzeti közösségek jogaival a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében.

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) tavalyi kongresszusán a politikai pártok mind egyetértettek abban, hogy az ügy rendkívül lényeges nemzetpolitikai szempontból és a magyarság fennmaradása miatt.

A Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencében élő külhoni magyar közösségek jogait tartja szem előtt, viszont a kezdeményezés az Európában őshonos, történelmileg hagyományosnak számító nemzeti kisebbségek védelmére összpontosít. Kiemelt figyelmet kap Erdély, ahol több mint 250 ezer aláírás gyűlt össze. A romániai RMDSZ-nek nagy szerepe volt abban, hogy ez 2013-ban elindult. Felvidéken a Magyar Közösség Pártja körülbelül ötvenezret gyűjtött össze. A gyűjtés több más európai országban zajlik, például Baszkföldön, illetve Dél-Tirolban, Franciaországban a Bretagne kisebbség gondozásában, Szlovéniában, Horvátországban, Hollandiában, Ausztriában és a balti államokban egyaránt.

Az Európai Unióban jelenleg nincs átfogó szabályzás, amely megfelelőlen szabályozná a nemzeti kisebbségek védelmét. Az elmúlt hat évtized során már többször felmerült ez a téma, viszont nem sikerölt konszenzusra jutni. Ha egy új hatáskört kívánunk a közösség számára biztosítani, az a tagállamok együttes hozzájárulását tenné szükségessé. Ugyanakkor a nemzeti kisebbségek védelme nagyon érzékeny ügy tud lenni bizonyos országok számára. Románia és Szlovákia például rendkívül vehemensen harcolt az aláírásgyűjtés megvalósulása ellen.

És hogy mivel lehetne egy kisebbségben élő emberen segíteni? A javaslatcsomag a nyelvi jogok, regionális politikát érintő támogatások, audiovizuális médiaszolgáltatások terén próbál „muníciót” nyújtani, amire a nemzeti közösség nyelve, kultúrája megmaradása érdekében lenne szükség. Ebben a kérdésben Magyarország példaértékű, hiszen tizenhárom bejegyzett nemzetiségről tudunk, akiket szerteágazó jogok illetnek meg. Ám ez nem mondható el minden európai tagállamról.

Görögországban a legrosszabb a helyzet, ahol alkotmányos szinten sem ismerik el a kisebbségek létét, Franciaország is meglehetősen szigorúan lép fel az ilyen törekvések ellen. A jelenlegi cél tehát az egymillió aláírás összegyűjtése, hiszen ebből akkor lesz egy konkrét ügy és lehet „kényszeríteni” az Európai Bizottságot arra, hogy foglalkozzon ezzel a kérdéssel és adjon választ arra, hogy tervez-e jogalkotási aktusra irányuló javaslatot benyújtani a jövőben – magyarázta Tárnok Balázs.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

A Hit Gyülekezete istentiszteleteinek teljes hanganyaga (Németh Sándor prédikációi és a színpadon elhangzó dicséretek) szerzői jogvédelem alatt áll, ezért ezeknek az adásoknak a rögzítése, sokszorosítása, másolása, értékesítése, valamint az interneten történő publikálása tilos.
A tanítások a gyülekezet megbízásából hivatalosan archiválásra kerülnek és a szükséges utómunkálatok után kiadványként vásárolhatók meg a Hit Parkban, ill. egyes esetekben nyilvánosan elérhetőek a Hit Gyülekezete központi felületein.
Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.