Hit Rádió

headtext helye

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Friss hírek

2018.03.06.
Domahidy Anna

Egy csúnya válás viszontagságos részletei

euexperts.eu

„Őszintének kell lennünk” - nyilatkozta Theresa May, Brit miniszterelnök a Brexittel kapcsolatban. A témában, Kiss Istvánt a Századvég Alapítvány politikai elemzőjét kérdeztük.

Messze van már az a magabiztosság, amely a Brexit bejelentésekor mutatkozott. Mind a két félnek szembe kell néznie azzal, hogy lesznek áldozatok és senkinek sem lesz maradéktalanul kedvező ez a felemás megállapodás.

Nagy kérdés az unió területéről érkező állampolgárok joga. Az eddigi ígéretek alapján nem csorbulnak azok jogai, akik 2019 márciusáig érkeznek az Egyesült-királyság területére. Akik viszont a megjelölt időpont után érkeznek, azokra már más szabályok vonatkoznak. Alapvetően szabadon érkezhetnek, de regisztrálniuk kell és öt év elteltével folyamodhatnak a letelepedéshez.

További fontos kérdés az Észak-Írország és Írország közötti határ kérdése. Ha nem lesz más megoldás, akkor Észak-Írország továbbra is az EU közös piacának a tagja lesz. Ez azt jelentené, hogy az Egyesült-királyságon kívül esne a vámok tekintetében, ami azért a legrosszabb megoldás, mivel megosztaná annak területi egységét.

Theresa May két lehetséges megoldást vázolt föl az egység megőrzésére. Az első egy soha nem látott vámpartnerség lenne az Egyesült-királyság és az EU között, speciális szabályozási övezet mentén. A második egy technikai határzár felszerelése lenne. A kis és közepes vállalkozásokat, amelyek a két ország közötti kereskedelem 80 százalékát teszi ki, nem érintené. Ellenben a nagyvállalatok egy bizalmi regisztráció keretében tudnának szabadon kereskedni.

A Brexit eredményeit tekintve nem sok mindenben történ megállapodás, az elképzelések ellentétesek. Jövő év márciusától egy átmeneti időszak fog kezdődni, de hogy ez két évig fog-e tartani, az egy kiszivárgott dokumentum szerint – ha a felek úgy látják, hogy több időre van szükség akkor – meghosszabbítható. Az Egyesült-királyság egy közös piachoz hasonló rendszert szeretne: a kanadai szabad kereskedelmet szándékozik a norvég modellel párosítani.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Üzenetének elküldésével Ön egyúttal elfogadja a Hit Gyülekezete adatkezelési nyilatkozatát.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu | Médiaajánlat

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.