Hit Rádió

headtext helye

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Friss hírek

2017.11.13.
Domahidy Anna

Az adattrezor az ombudsman szemszögéből

infoter.eu

Háborúban és katasztrófa helyzetben is biztonságos adattrezort hozna létre a kormány, amelyben a magyar állampolgárok és cégek hivatalos adatai kerülnének tárolásra. A témában Péterfalvi Attilával, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökével beszélgettünk.

A NAIH elnöke elmondta a Hit Rádiónak, hogy a koncepciót megvizsgálva, rendben lévő szándéknak találták a kezdeményezést, de felhívták az illetékesek figyelmét: fontos odafigyelni arra, hogy a személyes adatok ne legyenek visszafejthetőek.

A szándék jogszerű és az államnak kötelezettsége is erről gondoskodni, mert komoly következményekkel járna például egy katasztrófa helyzetben, ha elvesznének az állampolgárok adatai, mint ahogyan az egy levéltár leégése esetén megtörtént a korábbi századokban – mondta Péterfalvi.

A személyes adatokat a rendszernek a legmagasabb biztonsági fokozattal kell kezelnie, hogy azok ne tudjanak megsérülni, elveszni és illetéktelen személyek ne jussanak hozzájuk. Fontos, hogy a rendszerek ne legyenek összekapcsolva, a fizikai adathordozók egymástól elkülönítve, lementve, kódolással ellátva kerüljenek tárolásra egy minősített, titkos helyen.

És a kódolásánál azt is biztosítani kell, hogy csak az adatkezelőnél legyen kulcs, az őrzést pedig egy adatfeldolgozó végezze, akinek a feladata csak az őrzésre irányul és nincs hozzáférése az adatokhoz. Ezekről a kritériumokról fontos, hogy garanciális szabályokat fogalmazzanak meg – mondja a hivatal elnöke, akinek nincsenek információi a beruházás költségeiről, de biztosra veszi, hogy az egyszeri nagy beruházás mellett, folyamatos kiadásokat fog jelenteni a rendszer működésének fönntartása.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.