Hit Rádió

headtext helye

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Friss hírek

2017.11.13.
Domahidy Anna

Az adattrezor az ombudsman szemszögéből

infoter.eu

Háborúban és katasztrófa helyzetben is biztonságos adattrezort hozna létre a kormány, amelyben a magyar állampolgárok és cégek hivatalos adatai kerülnének tárolásra. A témában Péterfalvi Attilával, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökével beszélgettünk.

A NAIH elnöke elmondta a Hit Rádiónak, hogy a koncepciót megvizsgálva, rendben lévő szándéknak találták a kezdeményezést, de felhívták az illetékesek figyelmét: fontos odafigyelni arra, hogy a személyes adatok ne legyenek visszafejthetőek.

A szándék jogszerű és az államnak kötelezettsége is erről gondoskodni, mert komoly következményekkel járna például egy katasztrófa helyzetben, ha elvesznének az állampolgárok adatai, mint ahogyan az egy levéltár leégése esetén megtörtént a korábbi századokban – mondta Péterfalvi.

A személyes adatokat a rendszernek a legmagasabb biztonsági fokozattal kell kezelnie, hogy azok ne tudjanak megsérülni, elveszni és illetéktelen személyek ne jussanak hozzájuk. Fontos, hogy a rendszerek ne legyenek összekapcsolva, a fizikai adathordozók egymástól elkülönítve, lementve, kódolással ellátva kerüljenek tárolásra egy minősített, titkos helyen.

És a kódolásánál azt is biztosítani kell, hogy csak az adatkezelőnél legyen kulcs, az őrzést pedig egy adatfeldolgozó végezze, akinek a feladata csak az őrzésre irányul és nincs hozzáférése az adatokhoz. Ezekről a kritériumokról fontos, hogy garanciális szabályokat fogalmazzanak meg – mondja a hivatal elnöke, akinek nincsenek információi a beruházás költségeiről, de biztosra veszi, hogy az egyszeri nagy beruházás mellett, folyamatos kiadásokat fog jelenteni a rendszer működésének fönntartása.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation