Hit Rádió

headtext helye

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Friss hírek

2017.02.02.
hitradio.hu

Anya helyett mondd: ’terhes ember’

A ’várandós édesanya’ kifejezés helyett a ’terhes ember’ szókapcsolatot javasolja a Brit Egészségügyi Társaság.

A transzneműek érzékenységére hivatkozva száműzné a brit kórházakból, egészségügyi intézményekből a „várandós édesanya” kifejezést a Brit Egészségügyi Társaság (BMA). Még szakértők sem mernek becslésekbe bocsátkozni afelől, hogy mekkora lehet a terhességet vállaló aránya köreikben, de azt mindenhol elismerik, hogy ez a szám valószínűleg „nem túl magas”.

A BMA belső felhasználásra szánt új kommunikációs kézikönyvében egyéb kifejezéseket is megfontolásra javasol. A társaság azt nyilatkozta a kézkönyv kapcsán: ezek nem elvárások, csupán ajánlások a szervezet mintegy 156 ezer orvos tagja számára.  

„A nemi egyenlőtlenségek tükröződnek abban is, hogy a társadalom milyen szerepeket vár el a férfiaktól és a nőktől. Ezek idővel változtak, a sztereotípiák azonban sokszor ennél mélyebben gyökereznek.” – indokolja a szöveg a „terhes emberek” kifejezést.

„A szülő és terhes emberek nagy többsége nőként azonosítja magát. Ha a „várandós édesanya” kifejezés helyett a „terhes ember” szókapcsolatot használjuk, az az interszexuális és transznemű férfiakat is magában tudja foglalni” – hangzik az indoklás.

A javaslat ellen több helyi keresztény csoport és felekezet is tiltakozott. A Portsmouthi katolikus püspök például úgy fogalmazott: az ajánlás „nagy zavart és óriási károkat” okozhat. A korábbi Rochester-i érsek pedig arról beszélt: Isten az embert férfinek és nőnek teremtette - egy ilyen javaslat csak arrajó, hogy összezavarja az embereket. 

(Forrás: BBC, Telegraph)

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Üzenetének elküldésével Ön egyúttal elfogadja a Hit Gyülekezete adatkezelési nyilatkozatát.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu | Médiaajánlat

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.