Hit Rádió

headtext helye

Friss hírek

2018.05.09.
Fenesi Tímea

AIDS: Azoktól kell félni, akik nem tudják magukról, hogy fertőzöttek

avert.org

2017. december 31-ig 3567 HIV- fertőzöttet diagnosztizáltak hazánkban, míg az AIDS 387 ember halálát okozta. A témáról Dr. Szlávik Jánost, Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosát kérdeztük.

Az elmúlt öt év járványügyi helyzete Magyarországon változatlan, alacsony mértékben emelkedik a betegek száma: minden évben két-háromszáz új esettel találkoznak. Mivel ebben a betegségben ma már nagyon kevesen halnak meg, ezért a fertőzöttek számának növekedése a releváns adat. A hatalmas járványokkal sújtotta területeken, Afrikában, Délkelet-Ázsiában az átoltottságnak köszönhetően csökken a HIV-fertőzöttek száma. Ukrajnában és Oroszországban ugyanakkor százezres nagyságrendben növekszik a számuk.

A rizikócsoportok nagyon jól tudják, hogy ez a betegség 1995 óta kezelhető. A magyar fiatalok csoportjában 30 százalékkal növekedett a vérbaj (szifilisz) és 50 százalékkal a gonorrhoea (kankó) előfordulása, mivel ezek a betegségek nem halálosak, ezért már nem vigyáznak magukra. Sőt még azok sem mennek el szűrésre, akik valamilyen szinten a rizikócsoportba (prostituáltak, intravénás kábítószeresek) tartoznak.  

Mivel azonban ezek a betegségek a homoszexuálisok körében jóval elterjedtebbek, ők rendszeresen járnak vizsgálatra. A fertőzöttség aránya megváltoztatható lenne, ha a gyógyszertárakban elérhetővé tennék a teszteket, melyeket viszonylag egyszerű elvégezni. Egyelőre viszont ezt jogszabály tiltja Magyarországon.

A HIV-fertőzésnek sokáig nincsenek tünetei. 1986 óta jelenleg kétezer ember jár ellenőrzésre, de van ugyanennyi, aki nem is tudja, hogy fertőzött, mivel még nem jelentkeztek a tünetek. Az a probléma, hogy a legtöbben már betegen jelennek meg, ezért még mindig van évente 5-10 elhalálozás. Nem attól kell félni tehát, aki rájött, hogy fertőzött és gyógyszert szed, hanem attól, aki nem tudja magáról.

Ma már vidéken is vannak szűrőállomások, nem kell Budapestre feljönni. A szűrések számának a növelése tény, hogy tisztázná a helyzetet. Az oltóanyaggal sajnos nem állunk jól, az még nem tudja megakadályozni a fertőződést, pedig ez jelentené a végleges megoldást. Az egész világon látványosan nő a nemi betegségek száma. A fertőzöttek közül inkább a nők szenvednek, mivel megbélyegzik őket. Sok betegség meddőséget, krónikus gyulladást okozhat.

A magyarokra nem jellemző, hogy egészségtudatosan éljenek. Rengeteg felvilágosító kampányt kellene tartani, hogy a fiatalok rájöjjenek, hová vezetnek a káros szenvedélyek. Ez nem könnyű, mivel a fiatalok inkább egymásra hallgatnak, mint a tanáraikra, családtagokra.

Ezekben a betegségekben sokszor az a borzasztó, hogy amikor egy fiatal rájön arra, hogy fertőzött, traumaként éli meg. Legfontosabb vele tisztázni, hogy gyógyszeres kezelés mellett ő is élhet normális életet, lehet családja.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Üzenetének elküldésével Ön egyúttal elfogadja a Hit Gyülekezete adatkezelési nyilatkozatát.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu | Médiaajánlat

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.