Hit Rádió

headtext helye

Friss hírek

2017.12.03.
Pogácsás János

"A technológiai forradalom exponenciális fejlődést mutat."

ujnemzedek.hu

Keleti Arthur futurológus volt a Középpont vendége, aki az ún. negyedik ipari forradalomról és a technológiai fejlődés jövőbeli hatásairól beszélt.

A szakember elmondta, hogy a korábbi ipari forradalmakkal ellentétben a mostani technológiai forradalom nem lineáris, hanem már exponenciális sebbességgel fejlődik. Ez a tempó pedig annyira gyors, hogy a szakemberek már azt sem látják előre, hogy milyen irányba halad a technológiai fejlődés útja. Ez komoly problémá jelenthet, mivel így nem tudjuk egyértelműen megmondani, hogy hosszú távon ezek az újítások az emberiség javát, vagy kárát fogják szolgálni. Keleti a dilemmát szemléltetve elmondta, hogy az orvostudomány fejlődése egész biztosan könnyebbé és jobbá tette nagyon sok ember életét, ugyanakkor a robottechnológia fejlődésével és bizonyos munkafolyamatok automatizálásával rengeteg ember fogja elveszíteni a munkahelyét - Angliában például 2020 és 2030 között előreláthatólag 1 millió ember munkáját fogják robotok felváltani az államigazgatásban. 

Keleti szerint egyáltalán nem szükségszerű, hogy ennek az átalakulásnak a társadalom a kárvallotja lesz. Minden azon fog múlni, hogy az emberiség fel tud-e készülni ezekre a változásokra idejében. Keleti bízik abban, hogy az emberiség most is, ahogy azt korábban már számos alkalommal tette, meg fogja mutatni azt az alkalmazkodó képességét, amivel eljutott idáig. A szakértő ugyanakkor óvatosságra intett a mesterséges intelligencia megalkotásával kapcsolatban. Véleménye szerint ez az a terület, ami a legdinamikusabban fejlődik és félő, hogy egy szinten túl elveszítjük a kontrollt fölötte. Ezért tartaná helyénvalónak, ha bizonyos területeken - például a fegyverek működtetésében - nem robotokra bíznák a döntések meghozatalát.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.