Hit Rádió

headtext helye

Friss hírek

2017.12.03.
Pogácsás János

"A technológiai forradalom exponenciális fejlődést mutat."

ujnemzedek.hu

Keleti Arthur futurológus volt a Középpont vendége, aki az ún. negyedik ipari forradalomról és a technológiai fejlődés jövőbeli hatásairól beszélt.

A szakember elmondta, hogy a korábbi ipari forradalmakkal ellentétben a mostani technológiai forradalom nem lineáris, hanem már exponenciális sebbességgel fejlődik. Ez a tempó pedig annyira gyors, hogy a szakemberek már azt sem látják előre, hogy milyen irányba halad a technológiai fejlődés útja. Ez komoly problémá jelenthet, mivel így nem tudjuk egyértelműen megmondani, hogy hosszú távon ezek az újítások az emberiség javát, vagy kárát fogják szolgálni. Keleti a dilemmát szemléltetve elmondta, hogy az orvostudomány fejlődése egész biztosan könnyebbé és jobbá tette nagyon sok ember életét, ugyanakkor a robottechnológia fejlődésével és bizonyos munkafolyamatok automatizálásával rengeteg ember fogja elveszíteni a munkahelyét - Angliában például 2020 és 2030 között előreláthatólag 1 millió ember munkáját fogják robotok felváltani az államigazgatásban. 

Keleti szerint egyáltalán nem szükségszerű, hogy ennek az átalakulásnak a társadalom a kárvallotja lesz. Minden azon fog múlni, hogy az emberiség fel tud-e készülni ezekre a változásokra idejében. Keleti bízik abban, hogy az emberiség most is, ahogy azt korábban már számos alkalommal tette, meg fogja mutatni azt az alkalmazkodó képességét, amivel eljutott idáig. A szakértő ugyanakkor óvatosságra intett a mesterséges intelligencia megalkotásával kapcsolatban. Véleménye szerint ez az a terület, ami a legdinamikusabban fejlődik és félő, hogy egy szinten túl elveszítjük a kontrollt fölötte. Ezért tartaná helyénvalónak, ha bizonyos területeken - például a fegyverek működtetésében - nem robotokra bíznák a döntések meghozatalát.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Üzenetének elküldésével Ön egyúttal elfogadja a Hit Gyülekezete adatkezelési nyilatkozatát.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu | Médiaajánlat

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.